Tips voor het bepalen van het formaat van een kunstwerk voor boven de bank

Met een kunstwerk aan de muur kan je je huis persoonlijk maken en diepgang geven aan je interieur. Een schilderij kan je “raken”, emoties losmaken en kan je ook steun geven en inspiratie. Het is een prachtig cadeau voor jezelf, voor je gezin, voor je familie.

Een hele mooi reden om een uniek kunstwerk aan te schaffen. Als je dan die investering doet, is het natuurlijk super belangrijk dat het werk volledig tot zijn recht komt in jouw interieur. Wil jij een kunstwerk kopen maar weet je niet welk formaat schilderij er mooi staat boven jouw bank? Lees dan onderstaande tips en kom erachter wat mooi past in jouw interieur.

Het formaat van een schilderij voor boven je bank

Een bank neemt vaak een grote plek in in je interieur en daarom is dat dé plek voor een mooi eyecatcher in de vorm van een schilderij. 

Je wilt natuurlijk dat het werk opvalt en niet wegvalt in het interieur, daarom mag het niet te klein zijn. Een te groot werk maakt de ruimte rommelig en kan teveel op je af komen, het maakt de ruimte kleiner. Maar wat is dan de gulden middenweg? Hoe wordt het een harmonisch geheel? 

Gebruik de 2/3e regel. Dat wil zeggen: is jouw bank 210 cm breed, ga dan voor een schilderij van minimaal 140 cm. Dit geld ook voor een “gallery wall.” Als je dus niet één groot werk boven je bank wil, maar een mooie verzameling of een tweeluik. 

Welk formaat kunstwerk past mooi boven de eettafel

Een eettafel is net als de bank, één van de centrale plekken in je huis. Je komt er samen met vrienden en familie om te eten en te genieten van elkaars gezelschap. Een bijzondere plek en dus een mooi kunstwerk waard. Hoe laat je dat kunstwerk het beste uitkomen? 

Eigenlijk geldt daar hetzelfde voor als voor een werk boven de bank. De 2/3e regel dus. Is je tafel 180 cm, ga dan voor een werk van minimaal 120cm. Hangt het schilderij aan de kopse kant van de tafel? Kies dan voor een werk wat niet breder is dan de tafel en kies bijvoorbeeld voor een “staand” werk.

 

Kunst in je slaapkamer, boven je bed of...

Een kunstwerk in je slaapkamer kan prachtig hangen boven je bed. Kies hierbij een werk wat minimaal 120cm breed is boven je tweepersoonsbed. 

Wat ik me helemaal kan voorstellen, is dat als je een mooi kunstwerk koopt voor jezelf, je dat ook graag wil zien vanuit je bed. Hoe bepaal je hoe groot het werk moet zijn aan een lege muur? 

Het is dan mooi om een schilderij te hebben van minimaal 80 cm hoog te kiezen. Het zal dan niet wegvallen in de ruimte. De ideale hoogte om het schilderij op te hangen aan “lege” muur is 145 cm vanaf de vloer tot het midden van het schilderij óf je hangt het midden van het schilderij op ooghoogte. 

 

Kunst in je slaapkamer, boven je bed of...

Eigenlijk geldt voor elke ruimte en plek waar je een schilderij ophangt, dat je zorgt voor 30 a 40 cm ruimte rondom het werk. 

Tenzij je natuurlijk een “gallery wall” maakt, dan kunnen de werken een stuk dichter bij elkaar hangen. Afhankelijk van of er een lijst om het werk zit, kan je schilderijen dan ophangen met een tussenruimte van 2 tot 15 cm. 

Extra tip: Plak het formaat van het schilderij af op je muur met schilders tape of stukken papier. Zo krijg je een goede indruk van het formaat in de ruimte. En het allerbelangrijkste is natuurlijk om goed te kijken wat je zelf mooi vindt!

Mocht je toch nog vragen hebben over wat voor jou, in jouw interieur passend is, neem dan gerust contact met me op. Ik help graag.