Hoe kan je je creativiteit stimuleren en ontwikkelen

Vijf manieren om geïnspireerd te raken en in creatieve flow te komen

Je hebt het vast ook weleens. Je hebt eindelijk een dagje (of uurtje) vrij en al tijden zin om eens lekker creatief aan de slag te gaan. En dan? Juist, geen inspiratie. Er komt niets, geen zin en geen energie. Je blijft op de bank hangen, scrolt wat op je telefoon en voor je het weet is je tijd voorbij. Kids moeten van school gehaald worden, je moet weer werken, de visite staat voor de deur. Je gaat verder met een onvoldaan gevoel. Zonde, dit kan anders!

Je bent geboren om te creëren en bij te dragen. En natuurlijk is het fijn als je iets kan bijdragen aan de wereld, maar een ander groot voordeel is dat creatief bezig zijn stress vermindert en de gemoedstoestand verbetert. Alle reden dus om eens lekker creatief aan de slag te gaan.

Met de volgende 5 tips gaat dat zeker lukken.

1. Eet iets wat je nog niet kent

Probeer eens iets nieuws. Doorbreek je gewoontes. Vaak hebben we wel zo’n beetje dezelfde recepten en gerechten die we wat afwisselen. Prikkel je creativiteit door eens iets heel nieuws te maken. Bijvoorbeeld op basis van een ingrediënt wat je nog niet eerder gebruikt hebt. Wat ook zeker een aanrader is  (ook leuk met kinderen!) en ik spreek uit ervaring :): Prik blind een land op de wereldkaart en maak een gerecht uit dat land.

2. Ga naar een museum

Het lijkt zo voor de hand liggend en dat is het misschien ook wel. 🙂 Maar het werkt. Kunstenaars kijken vaak met een andere invalshoek naar dingen en juist dat kan jou weer inspiratie geven.

3. Maak een top 20

Maak een lijst van dingen die je deed als kind, waar je veel plezier uithaalde. Dat kan van alles zijn. Puzzelen, met blokken bouwen, tekenen, rolschaatsen. Waar speelde je mee en wát speelde je? Pik elke keer als je iets wil doen, maar je weet niet wat, hier iets uit om te gaan doen. Misschien brengt het je weer net zoveel plezier óf inspireert het je tot nieuwe dingen.

4. Beweeg

Ga lekker wandelen. Er is uit onderzoek gebleken dat bewegen je creativiteit bevordert. Als je buiten aan het wandelen bent geeft dat ruimte aan je creativiteit om te gaan stromen en het mooie is dat dit zelfs na je wandeling nog doorwerkt.

5. Ga schrijven

Pak (of koop, waarom niet, verwen jezelf een beetje) een mooi notitieboek en je favoriete pen en ga “flow” schrijven. Spreek van te voren met je zelf af hoe lang je gaat schrijven of hoeveel pagina’s (3 pagina’s is een goed begin). Vervolgens ga je schrijven zonder te stoppen. Je leest het goed, niet stoppen, geen denkpauze. Zie wat er komt, het zal je verbazen. Zelf schrijf ik al meer dan een jaar elke ochtend zodra ik wakker word. Het lucht op, het geeft helderheid en het geeft ruimte aan nieuwe ideeën. Deze oefening komt uit The Artist’s Way van Julia Cameron wat sowieso een enorme aanrader is als je je creativiteit wil ontwikkelen.

Tips? Deel ze

Ik ben super benieuwd wat je van de tips vindt en of ze voor je werken. Als je zelf nog tips hebt, voor mij en andere lezers zou ik het heel leuk vinden als je dee met ons wil delen!