De invloed van kleur op je stemming en emoties

Over het psychologische effect en de symboliek van kleuren

De invloed van kleur op je stemming is groot. Ook al is het subtiel, kleur kan een grote verandering in je stemming brengen. Kleur kan ons vrolijker maken, het kan zorgen voor rust en het kan ons ook meer energie geven.

De perceptie van kleuren bevindt zich bij de mens in het limbische systeem, het deel van onze hersenen dat functies beheert zoals emotionele reacties en onbewuste gedachten. Bepaalde kleuren hebben een directe invloed op onze psyche.

Daarom zijn bijvoorbeeld waarschuwingsborden vaak rood, kiest een wellness vaak voor blauw of groen in zijn logo en is een schurk vaak in het zwart gekleed. We worden beïnvloedt waar we bij staan.

Als je je bewust bent van het effect van kleur, kan je daarmee in je eigen interieur een basis creëren waarin jij je prettig voelt. Van energiek, tot kalm. Van koel tot warm. 

Zelf heb ik voor in mijn interieur gekozen voor zachte tinten. Groen, wat staat voor ontspanning, roze wat speelsheid en vrouwelijkheid symboliseert, met een vleugje geel voor een frisse, energieke touch. Zo heb ik voor mezelf een fijne rustige basis kunnen creëren, waar ik tot rust kan komen en mij helemaal thuis voel.

Behalve de invloed op onze stemming heeft kleur vaak ook nog een symbolische betekenis waarmee je nog een extra laag aan je interieur kan geven. Dit kan met kleur op je muur, maar nog makkelijker; met kunst. Hiermee geef je je interieur in een handomdraai een diepere betekenis. 

Kleuren en hun symbolische betekenis

Geel Kernwoorden voor de kleur geel zijn vrolijkheid, optimisme en spontaniteit. Geel is de kleur van zonneschijn. Het wordt geassocieerd met vreugde, geluk, verstand en energie. Geel produceert een verwarmend effect en stimuleert vrolijkheid,

Rood staat voor energie, vrouwelijkheid en vuur het is een warme kleur. Het wordt geassocieerd met energie, gevaar, kracht, vastberadenheid en ook passie, verlangen en liefde.

Groen is de kleur van leven, vernieuwing, natuur en energie en wordt ook geassocieerd met groei en ontspanning.

Blauw is de kleur van de lucht en de zee De kleur blauw straalt veiligheid, kalmte, sereniteit en spiritualiteit uit. Het wordt vaak ook geassocieerd met diepte en stabiliteit. Het symboliseert vertrouwen, loyaliteit, wijsheid, zelfverzekerdheid, intelligentie en geloof

Paars staat voor kalmte, creativiteit en mysterie. De kleursymboliek van paars is vertrouwen, spiritueel, bespiegelend, transformatie, inspiratie, intuïtie, geestelijke kracht. 

Wit staat bekend om zijn sereniteit, minimalisme en eenvoud, maar ook reinheid, maagdelijkheid, kalmte, onschuld, puurheid, stilte, ongereptheid en vreugde.

Zwart staat voor mysterie, verborgenheid, kracht, elegantie,

Roze is de kleur van zorgzaamheid of medeleven. Het wordt vaak in verband gebracht met vrouwelijkheid. Deze zachte tint van rood ontspant en verzacht. De speelse associaties zijn energie, vrolijk, zoet, jeugdig.