Tips voor ontspannen feestdagen

Tips voor ontspannen feestdagen

Het is een cliché, maar wat gaat de tijd snel. De donkere dagen voor kerst zijn volop aan de gang en ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben aan vakantie toe. Alles valt me zwaar en ik merk dat mijn ochtend ritueel er steeds vaker bij inschiet omdat ik de snooze knop indruk.

Het kan deze tijd van het jaar een uitdaging zijn om in alle drukte toch de innerlijke rust te bewaren. Helemaal tijdens de feestdagen, want er worden soms gewoon dingen van je verwacht. En wat mijn moeder vaak zei: "Ook leuke dingen kunnen te veel zijn". Daarom geef ik je hier enkele waardevolle tips om op een relaxte, rustige manier de feestdagen door te komen en in lijn te blijven met jouw behoeftes.

1. Verbind met de essentie

Te midden van alle festiviteiten is het essentieel om je te verbinden met de ware betekenis van de feestdagen. Neem momenten voor reflectie en dankbaarheid. Dit kan eenvoudig zijn door dagelijks een paar minuten te nemen om stil te staan bij de positieve aspecten van je leven. Creëer een bewuste mindset van waardering. Pak er een mooi notitie boek en schrijf, liefst elke dag, hoe je je voelt en wat er echt belangrijk voor je is.

2. Vereenvoudig je feestplanning

Bewust leven gaat vaak hand in hand met eenvoud. Vereenvoudig je feestplanning door alleen die activiteiten te kiezen die resoneren met jouw waarden. Overweeg bewuste keuzes, zoals duurzame cadeaus of het ondersteunen van lokale ondernemingen. Door bewust te kiezen, verminder je de drukte en verhoog je de betekenis van de vieringen.

3. Creëer een rustige ruimte

Als bewuste levensgenieter begrijp je het belang van een rustige omgeving. Tijdens de feestdagen kan het druk zijn, maar reserveer een speciale ruimte waar je kunt ontsnappen aan de hectiek. Creëer een oase van rust waar je kunt mediteren, lezen of gewoon even ademhalen.

kaarsen, oortjes, geleide meditatie op een gouden dienblad

4. Zeg ja tegen zelfzorg

Het is verleidelijk om jezelf te verliezen in de behoeften van anderen tijdens de feestdagen, maar als bewuste vrouw is zelfzorg een prioriteit. Plan bewust momenten voor zelfzorg in je agenda. Of het nu gaat om een warm bad, een wandeling in de natuur of een ontspannende yogasessie, zorg ervoor dat je tijd maakt voor de activiteiten die jouw welzijn bevorderen.

5. Stel duidelijke grenzen

Grenzen stellen is een krachtige vorm van zelfzorg. Wees niet bang om duidelijk je grenzen aan te geven, of het nu gaat om sociale verplichtingen, werkgerelateerde taken of persoonlijke verwachtingen. Het stellen van grenzen geeft je de ruimte om te genieten van de feestdagen op jouw voorwaarden.

Hopelijk heb je iets aan deze tips en kan je volledig ontspannen genieten van de feestdagen met familie en vrienden óf alleen. 

Veel liefs, Femke

Terug naar het blog