Natuurlijke schoonmaakmiddelen: beter voor jou, beter voor de natuur

Natuurlijke schoonmaakmiddelen: beter voor jou, beter voor de natuur

Gebruik jij nog chloor in huis? Ik koop dat al jaren niet meer. Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen, het is zó slacht voor het milieu. Toen ik jaren geleden in de thuiszorg werkte en een les kreeg over schoonmaakmiddelen leerde ik dat chloor of bleek de nuttige bacteriën in het water doodt en niet afbreekbaar is. Daarnaast is het schadelijk voor de luchtwegen (chloorgas) en kan het oog- en huidletsel veroorzaken, zelfs brandwonden. Dat voelt toch niet goed?!

Maar meer traditionele schoonmaakmiddelen kunnen agressieve chemicaliën bevatten die schadelijk zijn voor onze gezondheid en het milieu. Gelukkig zijn er gezonde alternatieven beschikbaar: natuurlijke schoonmaakmiddelen. Hieronder zal ik enkele van deze alternatieven verkennen en ontdekken hoe ze bijdragen aan een rustiger en bewuster leven.

blok zeep natuurlijk duurzaam

Voordelen van natuurlijke schoonmaakmiddelen

1. Veilig voor Gezondheid en Milieu

Traditionele schoonmaakmiddelen bevatten vaak chemicaliën zoals chloor en ammoniak, die schadelijk kunnen zijn voor de luchtwegen en de huid. Natuurlijke schoonmaakmiddelen zijn gemaakt van niet-giftige, biologisch afbreekbare ingrediënten, waardoor ze veiliger zijn voor zowel jou als het milieu. Nog een mooie bijkomstigheid is dat ze vaak ook goedkoper zijn.

2. Minder Luchtvervuiling

Veel traditionele schoonmaakmiddelen geven giftige dampen af die de luchtkwaliteit in huis kunnen verslechteren. Natuurlijke alternatieven bevatten geen schadelijke dampen en dragen bij aan een schonere en gezondere binnenlucht. Wel zo fijn voor jezelf, maar ook voor je kids en huisdieren. 

3. Geen Chemische Residuen

Bij het gebruik van traditionele schoonmaakmiddelen blijven er vaak chemische residuen achter op oppervlakken, die in contact kunnen komen met voedsel of de huid. Natuurlijke schoonmaakmiddelen laten geen schadelijke resten achter.

En dan nu het leuke gedeelte

Gezonde alternatieven voor natuurlijk schoonmaken

1. Azijn

Azijn is een krachtig en natuurlijk reinigingsmiddel. Het heeft antibacteriële eigenschappen en kan worden gebruikt om oppervlakken te desinfecteren, kalkaanslag te verwijderen en glazen te laten glanzen. Meng het met water in gelijke delen om een effectieve allesreiniger te maken.

2. Baking Soda (zuiveringszout)

Baking soda is ideaal voor het reinigen en ontgeuren. Het kan worden gebruikt om vet en vuil te verwijderen, nare geuren te absorberen en zelfs als een zachte schuurmiddel voor hardnekkige vlekken.

3. Citroen

Citroensap staat bekend om zijn natuurlijke bleekmiddel- en ontvettingseigenschappen. Het kan worden gebruikt om oppervlakken op te frissen en kalkaanslag te verwijderen. Meng het met azijn voor een krachtige reinigingsoplossing.

4. Castille Zeep

Castille zeep is een natuurlijke en milde zeep die kan worden gebruikt als basis voor zelfgemaakte reinigingsproducten. Het is verkrijgbaar in vloeibare vorm in diverse geuren en kan gemakkelijk worden gemengd met water en essentiële oliën voor een aangename geur. Het is ook te krijgen als blok. Benieuwd en wil je het eens proberen? Kijk dan HIER.

natuurlijke zeep biologisch afbreekbaar

 

DIY natuurlijke schoonmaakrecepten

1. Allesreiniger

Meng gelijke delen water en azijn, en voeg een paar druppels essentiële olie zoals lavendel of citroen toe voor een frisse geur. Dit mengsel is ideaal voor het reinigen van oppervlakken in je huis.

2. Ontgeurder

Strooi zuiveringszout op tapijten of stoffen en laat het een tijdje inwerken voordat je het opzuigt. Het zal nare geuren effectief neutraliseren.

3. Natuurlijke Glasreiniger

Meng water met azijn en een scheutje citroensap. Dit mengsel maakt je ramen en spiegels glanzend en streeploos schoon.

Duurzaam Schoonmaken

Naast het gebruik van natuurlijke schoonmaakmiddelen kun je ook duurzame schoonmaakbenodigdheden gebruiken. Wist je bijvoorbeeld dat schuursponsjes plastic deeltjes achter laten in je water? Denk dus aan herbruikbare microvezeldoeken en herbruikbare hennep of jute sponzen in plaats van wegwerpvarianten. Dit draagt bij aan minder afval en is beter voor het milieu.

Tegenwoordig he je natuurlijk ook tal van fijne merken die schoonmaakmiddelen maken die niet belastend zijn voor het milieu; daar maak ik voor mijn gemak ook vaak gebruik van.

Ik ben bijvoorbeeld gek op de heerlijke geuren van Marcels's Green Soap, de toiletreiniger is heerlijk!

Heb jij die weleens geprobeerd? Check deze link.

Met deze gezonde alternatieven kun je je huishouden effectief en milieuvriendelijk schoonhouden, terwijl je tegelijkertijd de gezondheid van je gezin en het milieu beschermt. 

 

 

 

Dit blogbericht bevat affiliate links. Dit betekent dat als je via deze link een aankoop doet, ik een kleine commissie kan ontvangen zonder extra kosten voor jou. Ik wil benadrukken dat ik alleen producten of diensten aanbeveel waarvan ik geloof dat ze van waarde kunnen zijn voor jou en die ik zelf gebruik of zouden gebruiken of aanbevelen aan vrienden en familie.

Houd er rekening mee dat het gebruik van deze affiliate link geen invloed heeft op mijn redactionele onafhankelijkheid. Ik streef altijd naar eerlijke en objectieve beoordelingen en aanbevelingen. Mijn doel is om je waardevolle informatie en bronnen te bieden om je te helpen bij het nemen van geïnformeerde beslissingen.

Ik waardeer het vertrouwen dat je in mij stelt wanneer je via mijn affiliate link winkelt. Als je vragen hebt over deze links of suggesties voor mij, neem dan gerust contact met me op. Bedankt voor je steun en voor het lezen van mijn blog!

Terug naar blog